Ç. alfabeye isyanımdır!

Ç. alfabeye isyanımdır!
Giriş Tarihi : 08.04.2013 - 11:00
Güncelleme Tarihi : 08.04.2013 - 11:00
Ç. alfabeye isyanımdır!

Televizyonlarda ilk kez farklı bir polis tipi görüyoruz: ‘Behzat Ç.’ Sokak diliyle konuşuyor, zaaflarını ve olumsuz yönlerini izleyiciye göstermekten kaçınmıyor. Ama seyirci yine de ona bayılıyor. Behzat Ç.’yi bu karaktere hayat veren, yazar Emrah Serbes anlattı..

• Polisiyeye olan ilginiz nasıl başladı?Yazarlığa polisiyeyle başlamak ve sonrasında diğer türlere geçmek planladığınız bir durum muydu?

Yine ulvi amaçlarla polisiye yazdım diyemem. Roman yazmak istiyordum ama herkes roman yazıyordu o ara. Senede 400 roman falan yayımlanıyordu. Ben de bir farkı olsun diye polisiye yazayım dedim. Zaten sevdiğim bir türdü. Keyif almak için polisiye okuyordum. Ama polisiye yazmaya karar verdikten sonra daha planlı okumalar yaptım. Türk polisiyesinde ne var ne yok, ne yazarsam farklı olur diye düşündüm. Böylece Behzat Ç. çıktı ortaya.   

• Eser uyarlamalarına okurlar genellikle kuşkuyla bakar. Ya yazarlar? Behzat Ç. için kaygılandığınız oldu mu?

Bir parça kaygılıydım ama daha proje aşamasındayken bu kaygım geçti. Zaten benim bu hayattaki en büyük şansım, hep iyi adamların beni bulması. Yönetmenimiz Serdar Akar, Behzat Ç.’nin ruhunu anlamıştı, karakteri benim kadar seviyordu ve tanıyordu, bu yüzden de televizyon uyarlamasında olabilecek firenin en azını verdi. Senaryoyu da çok yakın bir arkadaşıma Ercan Mehmet Erdem’e emanet ettim. Kafa ve ruh olarak aynı dünyayı paylaşıyoruz, hikayeleri diyalogları konuşuyoruz, sürekli iletişim halindeyiz. İçim rahat!


• İnsanlar Behzat Ç.’de ne buldu?

Behzat Ç.’de gerçekten bir derdi olan, samimi bir adam buldular bence. Polis karikatürü değil, gerçek bir polis. İnandılar ona. Behzat Ç. bildiğimiz gibi bir kahraman değil, onun fena yönleri, zaafları, vicdanı, kendine göre bir adalet duygusu var. Seyircinin onda kendini gördüğünü düşünüyorum.


• Kimileri de sokak dili kullandığı için Behzat Ç.’yi kaba buluyor.

Eleştirilere saygı duyuyorum. Sonuçta annem de “Bu polis, insanlara kötü davranıyor, çok fazla ‘lan’ diyor” diye eleştiriyor. Genel seyirci üzerinde olumsuz etkisi var böyle şeylerin. Televizyondaki babacan polis tipine alışmışlar, öyle bir şey bekliyorlar. Ama bu riski alıp sert bir iş yapılması gerekiyordu. Ben Behzat Ç.’yi kendi gördüğüm polislerden yola çıkarak yazdım. Dizi ekibi de öyle çalışıyor. 

• Pek çok kişi “Bu rolün altından ancak Erdal Beşikçioğlu kalkabilirdi” diyor.

Evet. Erdal Beşikçioğlu öyle bir karakter yarattı ki ben Behzat Ç.’yi o oynasın diye yazmışım gibi hissettim. Oynamak da yanlış kelime aslında. Erdal Beşikçioğlu Behzat Ç. olmuş, yaşıyor onu. 

 Esra Cengiz