Behzat Ç. Sevgisinin Sırrı ne?

Behzat Ç. Sevgisinin Sırrı ne?
Giriş Tarihi : 08.04.2013 - 11:00
Güncelleme Tarihi : 08.04.2013 - 11:00
Behzat Ç. Sevgisinin Sırrı ne?


Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi, pazar gecelerinin o sıkıntılı havasını üstümüzden alan bir dizi haline geldi. Seyredenler, seyretmeyenlere anlatıyor. Kaçıranlar, diziyi internetten izliyor. Her şeye sıfırdan başlayacaklar için 10 adımda Behzat Ç. rehberi...


1. ANKARA:

Ankara, dizinin ideolojik sembolü gibidir. Adeta "Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi" adı dizinin özetidir. Başrol oyuncusu Erdal Beşikçioğlu, Ankara'yı şöyle anlatır: "Ankaralılar başkentli olmalarından dolayı sistemi her daim sorgulayan, kontrol eden kişilerdir. Son zamanlarda Ankara halkı sansürleniyor, İstanbul başkentmiş gibi gösteriliyor. Behzat Ç. de sisteme karşı çıkan bir adam. Hayatta kaybetmiş, haksızlıklara karşı mücadele etmeyi düstur edinmiş biri. Bir vicdanı var. Askeriyeden atılmış, polis olmuş. Kendi de ekibi de Ankaralı. En sevmediği şey, Avrupa Uyum Yasası.

 2. BEHZAT Ç:

Cinayet masasında polis. Polis Akademisi'nden 1985'te mezun olmuş. Sınıf arkadaşı mesleğinde en üst mevkiiye yükselirken, o, aldığı cezalardan dolayı hep aynı yerde kalmış. Çünkü Behzat Ç. yazılı adalete karşı çıkıyor. Onun için varsa yoksa vicdan, özel hayatında yaşadığı travmalar iş hayatını doğrudan etkiliyor. Hayatta kimseye özellikle de kadınlara güvenmiyor. Behzat Ç.'nin en önemli özelliklerinden biri 216 sigarası içmesi. Sürekli içki de içiyor.

3. Ç.'NİN AÇILIMI NE?:

Behzat ç karakterinin yaratıcısı yazar Emrah Serbes "Ç çok hakkı yenmiş bir harftir. Sınav soruları bile a, b, c, d diye gider. Arada 'ç' yokmuş gibi davranılır. Behzat Ç. alfabeye isyanımdı" dese de, Ç.'nin Che Guevara'ya gönderme olduğunu düşünenler çoğunlukta.

4. ERDAL BEŞİKÇİOĞLU:

Usta oyuncu için Emrah Serbes şöyle der: "Pek çok kişi 'Bu rolün altından ancak Erdal Beşikçioğlu kalkabilirdi' diyor. Evet, öyle bir karakter yarattı ki sanki Behzat Ç.'yi o oynasın diye yazmışım gibi hissettim. Oynamak da yanlış kelime. Erdal Beşikçioğlu, Behzat Ç. olmuş, yaşıyor onu."

5. GENÇLERBİRLİĞİ:
Behzat Ç. herkese rağmen Gençlerbirliği taraftarı olmuş bir adamdır. Gençlerbirliği'nde, istanbul takımlarına kafa tutan, karakterli futbol oynayan, paraya pula tapmayan, nitelikli taraftar kitlesiyle endüstriyel kendi değerlerini savunan ruhu sevmektedir.

6. HAZAL KAYA:

Dizide Behzat Ç.'nin kızı Berna rolündedir. 21 yaşındadır. 10 yıl önce anne-babası boşanmıştır. Annesi Ceyda, kısa bir süre sonra psikiyatr Yunusla ikinci evliliğini yapmıştır. Berna manik depresiftir. Alp adında bir erkek arkadaşı vardır. Behzat Ç.'ye, kendisini terk ettiği için öfkelidir. İntihar ederek dizideki hayatını tamamlar.

7. İLK AŞK:

Behzat Ç.'nin gençlik aşkı Bahar, polis memuru olmayı tercih ettiği gün onu terk etmiştir. Bir avukatla evlenmiş, iki çocuk sahibi olmuştur. Kocasından da ayrıldıktan sonra özel dershanede Türkçe öğretmenliği yapmaya başlamıştır. Bahar'ı Ayça Varker canlandırıyor (sağda).

8. KAHRAMANIN YARATICISI:

Emrah Serbes. Behzat Ç.'yi, ilk romanı Her Temas iz Bırakır'da okuyucusuyla zaten tanıştırmıştı. Ardından, Son Hafriyat'ı yazdı. Behzat Ç.'yi şöyle anlatır: "Gerçekten bir derdi olan, samimi bir adam. Polis karikatürü değil, gerçek bir polis. Bir kahraman değil; fena yönleri, zaafları, vicdanı, kendine göre bir adalet duygusu var."

9. PİLLİ BEBEK:

Dizinin müziklerini yapan grup. 1993'te Ankara'da kuruldu. Dizide başrolü oynayan Erdal Beşikçioğlu'nun da en sevdiği grup. Facebook'taki hayran sayfası diziyle beraber kalabalıklaşıyor; yaklaşık 17 bin üyesi var.


10. YÖNETMEN:

Serdar Akar. Unutulmaz filmlerin yönetmeni, senaristi. 1998'de birbirine geçmiş çapraz senaryoya sahip iki filmin, Gemide ile Laleli'de Bir Azize'nin senaryolarını yazdı. Gemide'nin yönetmenliğini de yaptı. 2000 yılında, çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlattığı Dar Alanda Kısa Paslaşmalar adlı filmi yazıp yönetti. Barda ve Gecenin Kanatları filmleri de Akar'ın CV'sinde yerini aldı.


Haber Türk