Mantığı olan Türk polisiyesinde oynuyoruz

Mantığı olan Türk polisiyesinde oynuyoruz
Giriş Tarihi : 08.04.2013 - 11:00
Güncelleme Tarihi : 08.04.2013 - 11:00
Mantığı olan Türk polisiyesinde oynuyoruz
Polislerin ´erkek dünyasına´ sessizce sızan iki güzel kadın...

Star TV ekralarında izlediğimiz Behzat Ç. Ankara’nın gri havasında bir polisin hayatını bizlere anlatıyor. Dizi Emrah Serbes’in kitabından uyarlama, o yüzden senaryo yazarın mantığına göre işliyor. Polisiyenin kilit kadın karakterleri Canan Ergüder ve Ayça Varlıer aynı fikirde birleşiyor, “Kitaptan uyarlandığı için çok sağlam bir alt yapısı ve matematiği çok iyi çözülmüş bir senaryo. Kısacası mantığı olan bir Türk polisiyesinde oynuyoruz.”

Ekranlardaki polisiye dizilerden Behzat Ç.’yi ayıran özellikler neler?


Canan Ergüder: Behzat Ç.’nin içinde kesinlikle bir duygu var. Bunun nedeni ise Türk bir yazarın eserinden bir uyarlaması olması. Özenti bir dizi değil. O yüzden başka polisiyelerle karşılaştıramıyorum. Ankara’ya ait olması da çok özel. Ankara’nın rengi içine işliyor ve o his bütün diziye yayılmış durumda.

Ayça Varlıer: Dili çok kuvvetli. Kitaptan uyarlandığı için çok sağlam bir alt yapısı var ve matematiği çok iyi çözülmüş bir senaryo. Ankara’da çekildiği için de farklı bir jargonu var.

Ankara’nın seyirciye hissetirdiğini tam olarak nasıl tarif edebilirsiniz?


Canan E.: Hem seyirci hem de oyuncu böyle bir Türk dizisine açtı. Bizim dizide üslup farklılığı da var. Ankara’nın renklerinin ve özelliklerini yansıtıyoruz. Hollywood senaryolarının özentisi değil. Türk hikayesi anlatıyoruz ve belli bir mantığı var.

Genellikle polisiyelerde kadın ya seks objedir ya da yan karakter... Burada kadınların gücünü nasıl hissediyoruz?

Ayça V.: Kadın figürleri yan karakterler gibi gözükse de aslında Behzat Ç.’nin ekseninde dönen olayların, nedenleri olacaklar. Öğretmeni canlandırıyorum ve Behzat’ın bitmemiş bir aşkının devamını yaşatacağım. Özellikle bizim ilişkilerimizde çok yarış ve ego çarpışması var. Kızını da kaybettikten sonra bütün kadınlara karşı olan güvenini de yitiriyor. Çünkü tek güvendiği kadın karakteri kızıydı.

Canan E.:
Savcıyı canlandırıyorum. Kitapta savcı erkek rolünde ama dizide kadın olarak görüyorsunuz. Feminen olmasına rağmen maskülen de bir karakter.

Canan Ergüder: Karakteri çözmek için adliyeye gittim

Kitaptaki hayal ettiğiniz dünyayla ekrandaki dünya birbiriyle örtüşüyor mu?


Canan E.: Kesinlikle örtüşüyor. Tek farkı, başladığımız mevsim. Karanlık kış günlerinde geçiyor. Diziye de baktığınız zaman Behzat Ç.’nin psikolojisini yansıtan renkler var.

Ankara polisiyesi değil de İstanbul polisiyesi diye anılsaydı bambaşka bir hikaye ile mi karşılaşırdık?

Canan E.: Bir kere kültür farklı... Ayrıca politik olarak da değişik. Ankara başkent onun verdiği ciddiyet, İstanbul kozmopolit ve her rengi içinde barındıran bir şehir.

Sonu belli olan bir hikayeyi oynamak zor değil mi?

Ayça V.: Birinci kitapta olup biteni birinci bölümde işledik. Tabii, kitabın dışına da çıkılacak. Çünkü ikinci kitapta Behzat Ç. akıl hastanesine gidiyor ve hiç konuşmuyor. Sözsüz bir olayı bölümlerce izleyiciye anlatamazdık.

Rolünüze hazırlanırken bir savcı ile konuştunuz mu?

Canan E.: Özellikle Bakırköy Adliyesi’ne gittim ve bütün gün cinayet davalarına katıldım. Bayağı notlar aldım. Cinayet mahalline gidebilmek istiyorum. Bayan bir savcıyla konuşma fırsatım oldu. 110 savcı arasında tek kadın... Tanıştığım kadın savcı, Behzat Ç.’de izlediğiniz gibi sert bir kadın değildi... Ve bana şu öğüdü verdi, “Karakterini canlandırırken kadın olduğunu asla unutmayacaksın.”

Karakterlerin hepsini ilk bölümde servis etmediniz. Yavaş yavaş diziye dahil oluyorlar...

Ayça V.: Evet, birinci bölümde savcı, ikinci bölümde ise Bahar karakteri ile karşılaştık. Şimdi ise pavyonda sahne alan Gönül ile karşılaşacaksınız. Behzat’ın hayata dönmesi için Bahar kilit karakter olacak. Polislerin kendine has bir erkek dünyası var. Ama bu dizideki erkek dünyasının içinde kadınların etkisini çok fazla hissedeceksiniz.

Canan E.:
Savcı, Behzat Ç.’nin arkasında duruyor ve onu kolluyor. Bunun nedenleri de yavaş yavaş ortaya çıkacak.

Kendi hayatınızla bağdaştırdığınız sahneler oluyor mu?

Ayça V.: Senaryo 10-20 bölüm işlendikten sonra ortak yönlerimizin elbet çıkacağını düşünüyorum. Gümüş dizisinde oynarken devamlı, “Aman Tanrım aynı şeyleri yaşamışız” dediğim oluyordu.

Ayça Varlıer: Yeni bir albümüm çok yakında

Dizi dışında sizi sevenler sizi nerelerde görecekler?


Canan E.: Bu sezon İKSV Salon sahnesinde Bomba ve Bayrak oyunları devam edecek. Yeni bir oyun yapabileceğimi düşünüyordum ama dizinin programıyla uyuşmayacak.

Ayça V.: Albümüm çok yakında çıkacak. Şarkıcılık kimliğimi de geliştirmek için bir çaba sarf ediyorum. 11 besteden oluşan albümde 2 parça bana ait. İki tiyatro oyunum devam ediyor.

Röportaj : Eda Solmaz